Ny gulvbelægning og renovering af gulve

Gulvbelægninger

Gulvbelægningen er med til at give karakter og farve til rummene. Det rigtige gulv med den rigtige gulvbelægning kan bidrage til husets komfort, varme og lette renholdelse.

Hvis gulvbelægningen skal udskiftes, kan det være en fordel at renovere hele gulvet. Ønsker du at få gulvvarme er det også et godt tidspunkt.

Men hvad skal du vælge?
Her kommer en kort beskrivelse af forskellige typer af gulve og gulvbelægninger.

Trægulve
Trægulve kan lægges på mange måder. Hvad du vælger kan handle om, hvilken karakter du ønsker at give dine rum, hvor slidstærke skal dine gulve være og hvor meget vedligeholdelse må de kræve. Prisen har også betydning.

Planke- og bræddegulve
Plankegulve og bræddegulve er meget populære typer gulve i Danmark. Plankegulve er solide og kan med rette vedligeholdelse holde i mange år. I daglig tale bruges planke og bræt i flæng, men forskellen er, at plankegulve skal være minimum 42 mm. i tykkelsen og 100 mm. i bredden, mens bræddegulve ikke skal være mere en 20 mm. i tykkelsen.

Udvalget af træsorter er stort, men skal planker og brædder egne sig til gulve, skal de have en vis styrke og hårdhed.

Blandt de egnede løvtræer findes bl.a. eg, ask og bambus. Blandt nåletræer er fyr, Douglas og gran velegnede.

Massive planker eller bræddegulve har fine aftegninger, der er med til at give rummet karakter.

De rå planker eller brædder er høvlede og pløjede og samles med fer og not. Du skal være opmærksom på, at ved massive planker og brædder vil træet arbejde. Træet udvides ved øget fugt og svinder ind, når det tørrer. Derfor opstår der revner imellem plankerne eller brædderne. Det kan imødegås med en elastisk fuge. For at undgå at plankerne krummer, er der ofte skåret et såkaldt afspændingsspor på bagsiden. Det er riller i træets længderetning, der forhindrer at planke eller bræt krummer.

Planke- og bræddegulve er slidstærke og kan slibes ned et utal af gange.

Bærende gulve/strøgulve
En bærende gulvbelægning skal være kraftigt nok til at kunne bære gulvet, møbler og personer. Ved et bærende gulv lægges planker, brædder eller stavparket på strøer eller træbjælker. Strøer eller træbjælker placeres med en afstand, der passer til gulvbelægningens bæreevne. En gulvbelægning af massive planker kan typisk klare en større afstand end hvis det er stavparket. Lamelbrædder og lamelparket kan også anvendes forudsat, at de har en tykkelse og styrke, der kan bære og fordele vægten til strøer eller bjælker.

Afstanden mellem strøer gør det muligt at føre el- og varmeinstallationer igennem. Et bærende gulv giver en god affjedring og akustik.

Ikke bærende gulve

Et ikke bærende trægulv skal lægges på et undergulv. Valget af undergulv hænger sammen med valg af gulvbelægning. Således skal et undergulv til et trægulv være uden dampspærre, så træet kan afgive fugt.

Parket- og lamelgulve
Parketgulve findes i mange forskellige træsorter heriblandt ask og eg. Nogle typer af parketgulve er massive og andre er limet. Her skal nævnes de mest almindelige:

Stavparket er enkeltstave, ofte i massivt træ, der samles med fer og not. Stavparket bliver ofte limet eller sømmet fast til et undergulv.

Parketruder er ligeledes enkeltstave. Men de er limet sammen til kvadrater. Kvadraterne kan samles med fer og not og limes på et undergulv.

Et parketbræt er dannet af to til tre enkeltstave, der er sat sammen. Parketbrædder har fer og not, og de kan sømmes eller limes fast til et undergulv. Desuden kan de lægges som et svømmende gulv. Et svømmende gulv lægges løst på et fast underlag. Er parketbrædderne tykke nok, dvs. 20 mm., kan de monteres som et bærende gulv.

Parketgulve er ofte lavet i hårde træsorter og kan slibes mange gange. Aftegningerne er ikke helt så tydelige som i planke- og bræddegulve, men stavene kan lægges i mønstre, f.eks. rudemønster eller sildebensmønster.

Mens parketgulve laves af massive stave, så laves parketlamel af et tyndt lag træ limet på en spånplade, lamelplank eller lamelparket.

Fugtigheden er lavere i parketgulve, derfor opstår der ikke på samme måde revner imellem stave og ruder.

Lamelgulve
Lamelgulve kan lægges som lamelplanker eller brædder, som lamelparket på samme måde, som de typer som er beskrevet ovenfor.

Et lamelbræt har tre lag. Bunden er ofte af nåletræ, kernen er en plade f.eks. spån eller krydsfiner og øverst er der et slidlag af træ på mellem 2 og 12 mm.

Lamelparket findes i forskellige kvaliteter og prislag baseret på det øverste lags styrke og det samlede bræts tykkelse. Til det øverste slidlag kan der anvendes forskellige træsorter f.eks. ahorn, ask eller eg.

Lamelbrædder kan lægges såvel bærende som ikke bærende. De kan sømmes og limes fast eller lægges som svømmende gulv. Et svømmende gulv er en gulvbelægning, der ligger løst ovenpå et undergulv.

Laminatgulve
Et laminatgulv er typisk en træbaseret fiberplade, f.eks. spånplade med et lag af laminat ovenpå. Laminat laves ved at flere lag af papir og harpiks presses hårdt sammen og udsættes for høj varme. Laminatet kan have mange forskellige mønstre som f.eks. forskellige træsorter, klinker og fliser. Laminatgulve kan lægges både som planker, plader og som parket klodser.

Det er holdbart og let at rengøre, men det kan ikke slibes og lakeres.

Klodsgulve
Klodsegulve er små firkantede klodser, der er skåret mod åreretningen. Man ser derfor træets årringe, dets naturlige detaljer som knaster, årringe og marv. Træets hårdhedsværdi bliver ca. 3 gange højere end almindeligt skåret parketstave. Gulvet har et rustikt udseende og egner sig til lokaler med stor belastning.

Klodsegulv har ingen fer og not, og gulvet kan derfor slibes mange gange. Klodsgulve kan laves af resttræ fra vinduesproduktion.

Træsorter: kan være eg, fyr, gran og røget eg.
Klodsegulvet kan laveres med PEFC certificering.

Korkgulve
Kork er velegnet til gulve i stuer og værelser. Det dæmper støj og stød, og er samtidig et varmt materiale, der er rart at gå på. Korkgulve er isolerende og dermed energibesparende. Kork er velegnet til gulve med gulvvarme med maksimal temperatur på 27 grader. Kork er desuden allergivenligt.

Kork overfladebehandles med flere gange lak, der gør det slidstærkt og modstandsdygtigt overfor lidt fugt. Et korkgulv kan holde i op mod 25 år.

Kork kan fås som klik gulv eller som ruller. Det forudsætter et plant og stabilt undergulv.

Før valget falder på kork, så er der et par ting at være opmærksom på:

Kork har en naturlig elasticitet. Tunge møbler eller genstande kan efterlade mindre aftryk, hvis de står det samme sted i mange år.

Kork kan optage fugt og vand, derfor egner det sig ikke til fugtige steder og vådrum. Det gælder også ved rengøring eller hvis der spildes.

Korkvinylgulve
Kombineres kork med en vinyl overflade får du et gulv, der ud over korkens gode egenskaber også er let at rengøre, tåler vand og har høj slidsstyrke. Korkvinylgulve kan købes i mange forskellige mønstre og farver.

LVT-gulve

LVT står for Luksus Vinyl Fliser – på engelsk ”Tiles”.
LVT-gulve har en overflade, der gør den modstandsdygtig overfor fugt og ridser. Overfladen er meget slidstærk og let at renholde. Det kan bruges i de fleste rum, dog ikke i vådrum. LVT – gulve kan lægges som Loose Lay – svømmende gulve. Loose Lay hentyder til, at fliserne lægges enkeltvis. Det gør det let at lægge og meget enkelt at udskifte en enkelt flise, hvis den beskadiges.

LVT-gulve består af fem lag:

  1. nederste en lag, der ”griber” fat i undergulvet,
  2. et stabiliserende lag,
  3. et fotografisk lag i høj opløsning med det valgte mønster,
  4. et gennemsigtigt slidlag af PVC
  5. øverst en beskyttende overflade af polyuretan.

Tilsammen giver det et gulv, der dæmper lyd, er behageligt at gå på og let at rengøre.

LVT-gulve kan fås hel fri for ftalater. De kan fremstilles af genbrugsmaterialer, hvor der er meget lav emission til luften indendørs.

Gulve af vinyl / PVC skal leve op til strenge krav og standarder for den indendørs luftkvalitet. Her kan du kigge efter certificering: F.eks. M1 certificeret eller/og FrenchA+, Svanemærket, ISO 14001, FSC.

Vinylgulve
De almindelige vinylgulve kan købes i mange forskellige mønstre og kvaliteter. Det fremstilles syntetisk. Et vinylgulv blødt at gå på, slidstærkt og let at rengøre. Det tåler dog ikke cigaretgløder og visse opløsningsmidler. Skal lige som LVT-gulve leve op til en række krav og standarder for luftkvalitet.

Linoleumsgulve
Linoleum er et organisk materiale. Hovedbestanddelen er linoleumscement, der er fremstillet af harpiks og iltet linolie. Linoleum kan have forskellige kvaliteter afhængig af de hjælpematerialer, der bliver tilsat. Det kan være: stenmel, korkmel, træmel, farve og kalk. Linoleum er hårdere at gå på end vinyl og ikke helt så slidstærkt. Linoleum tåler ikke: Salmiak, klor, skurepulver, sulfo og brun sæbe.

Svømmende gulve
Et svømmende gulv er ikke bærende gulvbelægninger, der er lagt direkte på et bærende undergulv uden at blive limet eller sømmet fast.

Fordelen er at gulvbelægningen kan udvide sig eller trække sig sammen alt efter belastning, fugt og temperatur., det er let at renholde og reparere. Det forudsætter, at der er en smule plads ude ved væggene og at gulvet ikke ”bliver låst”, af fodlister eller møbler, der skrues, sømmes fast, så gulvet ikke kan bevæge sig.

Mange typer gulvbelægninger egner som svømmende gulv. Blandt de almindeligt anvendte typer der er:

  • Lamelplank, der minder om det klassiske plankegulv med træplanker.
  • Lamelparket, der består af mindre stave, der kan lægges i forskellige mønstre f.eks. rudeparket
  • Laminatgulv, der laves større gulvplader med en tynd belægning (kan ikke slibes ned).

Ulemperne ved svømmende gulve er:

  • Det kan larme eller lyde hult, når man går på det, især hvis undergulvet ikke er helt plant.
  • Gulvene tåler kun i ringe grad fugt, som spildt vand eller væske. De skal derfor vaskes uden store mængder af vand.
  • Der opstår let revner eller mellemrum, når man går på et svømmende gulv.

Undergulve til svømmende gulv kan være beton med tynd træplade eller et andet mellemlag ovenpå. Svømmende gulve kan ofte lægges på det eksisterende gulv.

Nyt trægulv til en god pris

Vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med et nyt gulv, så kontakt os i dag på telefon 75 83 33 55 og få et godt tilbud, som er skræddersyet til dine ønsker.

Vi holder til i Vejle og hjælper især kunder i Vejle, Fredericia og Kolding.