Gulvkonstruktion
UNDERGULVE OG TERRÆNDÆK
Mens gulvbelægningen har stor betydning for husets karakter og udseende, så er gulvkonstruktionen nedenunder afgørende for gulvets stabilitet, holdbarhed og vigtigt for bygningens indeklima.
Gulvkonstruktionen begynder med et terrændæk. Terrændækket er et andet ord for grundmur eller fundament. Det er den del af bygningens struktur, der ligger direkte på jorden. Formålet med et terrændæk er at beskytte bygningen mod fugt, vand, termiske påvirkninger. Nogle steder i landet er der også radonspærre i terrændækket.
Fugtspærre anvendes til at forhindre nedefra kommende fugt i at sætte sig i gulvkonstruktionen. Fugten kan komme fra terræn, men det kan også være fra byggefugt i de anvendte materialer.
Hvis du lægger et nyt gulv ovenpå det eksisterende, er det godt at sikre dig, at den eksisterende fugtspærre er intakt. Er den ikke det, bør den skiftes. Almindeligvis skelnes der mellem de tunge terrændæk med en betonplade og de lette terrændæk uden beton. De lette er mindre ressourcekrævende og dermed mere bæredygtige. Opbygningen af de tunge terrændæk har ændret sig meget på grund af de forøgede krav til isolering og fugtspærre. Og på grund af nye materialer.
UNDERGULVE OG GULVUNDERLAG
Ordene bruges lidt forskelligt, men her bliver de brugt således:
Et gulvunderlag er en 2-3 mm tyk dug med eller uden plastfolie på (dampspærre) som lægges mellem gulvbelægningen og undergulvet/terrændækket(betongulvet)
Undergulvet er en flade, det kan opbygges af plader eller brædder som f.eks. et strøgulv med en spånplade lagt på toppen. eller som støbte undergulve
Isoleringsmaterialer og mellemlag som f.eks. gulvpap, regnes ikke som undergulv, da det ikke udgør en flade, der kan bruges som arbejdsgulv. Strøkonstruktioner regnes som en del af den bærende konstruktion.
Undergulve anvendes til ikke bærende gulvbelægninger. Undergulvet skal være stabilt og plant. Ofte er det beton eller træplader. Ved renovering af gulvbelægning kan undergulvet være det eksisterende gulv, forudsat, at det er i god nok stand.
Undergulve til ikke bærende gulve kan opbygges som vist her:
Gulvbelægning |
fx lamelparket |
Fastgørelse |
fx lim (nogle gulvbelægninger kan ligge løst) |
Gulvunderlag |
fx træbaserede plader, brædder, asfalt, flydemørtel |
Mellemlag |
fx gummikork, gulvpap, skumplast (foam), sand |
Fugtspærre |
fx PE-folie, tagpap, asfalt, epoxy |
Bærende konstruktion |
fx betondæk, letbetondæk, træbjælkelag |
UNDERGULVETS EGENSKABER OG LEVETID
Holdbarheden af et undergulv afhænger af anvendelse, fugt, og fysiske spændinger ved brug. Valg af materiale spiller ind og de egenskaber gulvet skal have. Undergulvets egenskaber skal kunne holde i en længere årrække. Det skal passe til den valgte gulvbelægning og til gulvkonstruktionen. Desuden skal de passe med den brug, gulvet vil blive udsat for.
Hvilke egenskaber er det vigtigt at være opmærksom på?
Fugtspærre
Fugt kan forårsage skader på gulvkonstruktioner, undergulv og gulvbelægning. For at undgå skader, kan en fugtspærre være nødvendig. En fugtspærre forhindrer byggefugt og fugt nedefra i at trække op i gulvet. Almindelig brug af gulvet bør ikke forårsage skade på gulvet.
Varmeisolerende og grad af varme bestandighed
Undergulvet skal isolere, så det bidrager til at holde boligen varm og isolerer gulvkonstruktionen.
Hvis der skal indlægges gulvvarme, skal gulvbelægning og gulvunderlag og undergulv kunne modstå de temperaturer, som der forventes, at gulvvarmen fører ind.
Bæreevne, stivhed og elasticitet:
Undergulvet skal kunne bære og fordele den vægt, som det forventes at skulle understøtte. Det vil sige gulvets vægt, møblementet og almindelig daglig brug. Hvis gulvbelægningen er træ, skal undergulvet kunne holde til de trækspændinger, som træets udsætter det for, når det udvider sig eller trækker sig sammen afhængig af fugt i omgivelserne.
Er gulvet en smule elastisk, bliver det mere behageligt at gå på. Et trægulv vil typisk være mere behageligt at gå på en et flisegulv.
Planhed og udjævning af højdeforskelle
I den bærende konstruktion kan der være små højdeforskelle, som undergulvet skal kunne udjævne. Det er en forudsætning for at gulvet kan blive plant. Planhed på ikke bærende trægulve og tynde gulvbelægninger er helt afhængig af undergulvets planhed.
Lyd
Lyde fra trin, luft og trommelyd fra f.eks. regn kan være generende. Et gulvunderlag mellem undergulv og gulvbelægning kan bidrage til at mindske niveauet af lyde, der overføres gennem gulvet.
Kilde: Gulvfakta.dk
Nyt trægulv til en god pris
Vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med et nyt gulv, så kontakt os i dag på telefon 75 83 33 55 og få et godt tilbud, som er skræddersyet til dine ønsker.
Vi holder til i Vejle og hjælper især kunder i Vejle, Fredericia og Kolding.