INDRETNING AF KONTOR TIL ERHVERVS-FORMÅL
Hos Byggefirmaet Ove Jensen A/S https://ovejensenas.dk/ har vi gode erfaringer med indretning af kontorer til erhvervsformål.
Indretning af professionelle arbejdspladser er et område med mange regler. Her på siden finder du nogle overordnede emner, som det er en fordel at tænke med ved ombygning og nybygning af kontorer.
- Storrumskontorer kontra celleopdeling (cellekontor)
- Opdeling og lydseparation – Lette vægge kontra tunge vægge – ”Break out Spaces”
- Akustik udfordringer (indbygning af lyd akustikflader)
- Lysindfald, solafskærmning
- Ventilation
- Lidt om lovgivning vedr. handicap venlighed
Skal arbejdspladsen have storrumskontor eller/og cellekontorer?
Det svar behøver ikke være entydigt, for der er mange muligheder for indretning, der tilgodeser både behovet for koncentration, videndeling og arbejde i teams.
Cellekontor er dyrere at indrette, men de er ideelle til det koncentrationskrævende arbejde.
Storrumskontoret har økonomiske fordele og kan give en friere udveksling af viden medarbejderne imellem.
Ulemperne kan være støj og forstyrrelser. Effektivitetstab pga. forstyrrelser eller støj i storrumskontorer er dokumenteret.
Heldigvis er der mange muligheder for at løse problemerne.
Lette eller tunge vægge – opdeling, fleksibilitet og lydseparation
Moderne kontorlandskaber – storrumskontorer skal fremme effektivitet, fleksibilitet, kreativitet, koncentration og trivsel. Det lyder umiddelbart modsætningsfyldt, men der findes spændende og kreative indretninger, der giver plads til forskellige opgaver og behov. Det kan f.eks. gøres ved at satse på et funktionsopdelt kontorlandskab med fleksible pladser, hvor de, der skal arbejde i teams, kan sidde i grupperum, imens koncentrationsarbejde kan foregå i stillerum væk fra teams-møder og det sociale område ved kaffemaskinen.
Traditionelt har opdelingen mellem cellekontorer og storrumskontorer krævet tunge faste vægge. De faste vægge kan i en del sammenhænge erstattes af lette vægge, mobile vægge eller foldevægge. De fremstilles i forskellige materialer her skal nævnes glas, glasfiber, træ eller metal. Valget af materialer afhænger af anvendelse, æstetik og krav til holdbarhed eller lyddæmpning. Mobile vægge kan være lette at flytte eller de kan være fastgjort til gulv eller loft. De mobile vægge eller foldedøre giver fleksible rumopdelinger, der kan flyttes efter behov.
Med lette vægge er det fleksibelt og enkelt at lave forskellige ”Break-out Spaces”. Områder hvor en eller flere medarbejdere kan gå til for koncentration, sociale samtaler og pauser eller arbejde i teams. De giver mulighed for bevægelse, kreativitet og ro.
Mobile vægge eller foldevægge i glas har den fordel, at de virker mindre massive. De giver fornemmelsen af det åbne kontorlandskab samtidig kan de være lydseparerende eller lydisolerende.
Akustik
Støj og forstyrrelser nedsætter koncentration, trivsel og effektivitet. Men der kan gøres meget og det er en god ide at medtænke det fra begyndelsen. Arbejdstilsynet og bygningsreglementet har anbefalinger til, hvor stor en del af rummets overflader, der skal dækkes med lydabsorberende materialer.
Lofter
I et storrumskontor gælder det, om at dæmpe lyden så meget som muligt. Ved nyindretning af kontorer eller ombygning af eksisterende kontorer kan en dæmpning af hele loftsarealet være et godt sted at begynde. Loftet skal beklædes fordi loftsreflektion er den korteste vej uden om skærmen og fordi det er et stort areal. Loftet beklædes med lydabsorberende materiale. Der findes mange forskellige bygningsmaterialer som er velegnede lige fra Troltekt til Ecophon m.fl. Hvilke muligheder, der er bedst, afhænger af rummets akustik, materialernes akustiske egenskaber og hvad der passer til jeres behov.
I den helt dyre ende af materialer findes akustikpuds. Det anvendes, hvor æstetikken er helt afgørende og ikke må skæmmes af synlige lyddæmpende foranstaltninger f.eks. fredede bygninger. Akustikpuds er særlige plader, der sættes op og pudses med en speciel slags åben puds.
Lyddæmpede vægge eller vægge med akustikpaneler
Skal der opføres nye vægge, er det oplagt at anvende lyddæmpende Isoleringsmateriale, der er designet til at absorbere lydbølger og reducere mængden af lyd, der trænger igennem væggen. Det lyddæmpende isoleringsmateriale placeres mellem væg og gipsplader. Blandt almindelige lyddæmpende isoleringsmaterialer findes mineraluld, celluloseisolering og lydbarriereplader.
På den færdige væg eller på eksisterende vægge kan der placeres akustikplader, der absorberer og reflekterer lydbølger. Det reducerer efterklang og forbedrer lydkvaliteten i rummet. Akustikplader eller paneler laves af forskellige typer materialer heriblandt: træ, stof og akustisk skum.
Akustikskærme kan anvendes mellem de enkelte kontorpladser. Akustikskærme adskiller lydene mellem arbejdspladserne, de giver en fornemmelse af en separat arbejdsplads og de forhindrer i nogen grad forstyrrende synsindtryk.
På væggene kan der hænges billeder med akustikplader på bagsiden. De dæmper, men effektiviteten afhænger af størrelsen på det areal de dækker.
Valg af lydisolerende paneler
Akustikpaneler er fremstillet af lydabsorberende materialer. De reducerer rumklang, ekko og støj, og det giver en mere behagelig lydoplevelse. Akustikpaneler findes i forskellige former, størrelser og farver, og de kan installeres på vægge eller lofter.
Akustikpaneler forefindes i forskellige kvaliteter og materialer. En høj kvalitet af lydabsorberende materialer er vigtig for at opnå den ønskede effekt. Skal panelerne anvendes i offentlige eller kommercielle rum er det også vigtigt at medtænke holdbarhed og brandmodstand.
Akustikpaneler har den fordel at de kan tilpasses rummets indretning og stilarter. Således kan kontoret være funktionelt samtidig med, at det fremtræder æstetisk og indbydende.
Lydisolerende paneler kræver installation og vedligeholdelse. Det er en fordel, hvis de er lette at vedligeholde og en god idé at få professionel assistance til installationen for at sikre korrekt montering og maksimal effektivitet. kan henvende jer for at få vejledning og et tilbud hos
Byggefirmaet Ove Jensen A/S kan give vejledning og tilbud på såvel montering af paneler som ny- eller ombygning af kontoret.
Lyddæmpede gulve
Lyde fra gulve er typisk trinstøj, møbler, der flyttes. Det kan også være lyde der kommer op/ned igennem etageadskillelsen eller overføres fra andre dele af bygningen. I ældre betonbyggeri kan støj overføres ”løbe” via etageadskillelsen igennem hele bygningen.
Der er forskellige muligheder, når det handler om at lyddæmpe et gulv: Træbeton sort, LVT-gulve med kork eller skum på bagsiden, trægulve med lydisolerende egenskaber, vinyl- og linoleumsgulve samt gummigulve er bare nogle af mulighederne.
Svømmende gulveer gode til at isolere mod trinstøj. De udføres som en bærende trykfordelende plade, der hviler på et blødere, elastisk underlag. Gulvfladen må ikke berøre omgivende bygningsdele: dvs. vægge, dæk eller installationer. Et trægulv på strøer, der ligger på brikker eller strimler af blødt materiale, er også et svømmende trægulv og virker lydisolerende.
Gulvtæpper kan være lydisolerende, og de dæmper ekko og trinstøj. Ulempen ved gulvtæpper er, at de er sværere at holde rene og støvfri.
Lysindfald og afskærmning
Dagslys nedsætter forbruget af kunstige lyskilder og forøger vores velbefindende og energi. Men store glaspartier vendt især mod syd og vest kan også skabe overophedning og blænding. Overophedning koster energi til nedkøling af rummet og hæmmer effektivitet. Blænding eller reflekser i skærme er hårdt ved øjne og kan ligeledes nedsætte effektivitet.
Kunsten er meget naturligt at få størst muligt lysindfald med mindst mulig blænding og overophedning.
Hvis der er tale om en endnu ikke bygget bygning, så kan det tegnes, så bygningen orienteres med nord- sydvendte vinduespartierne, Det giver et stort lysindfald. Samtidig mindskes blænding, da solen fra syd er lettere afskærmes end den lavere morgen- og eftermiddagssol fra øst og vest.
Står bygningen der allerede, kan der anvendes udvendig eller indvendig afskærmning. Den udvendige afskærmning giver det bedste resultat, når det drejer sig om at undgå overophedning. Indvendig afskærmning i form af vandrette eller lodrette persienner/lameller er fleksible og hindrer reflekser og blænding i skærme eller glaspartier. For både indvendig og udvendig afskærmning er det en god mulighed, hvis de kan betjenes både automatisk og manuelt.
Der er mange muligheder for kunstige lyskilder. Der er forsøg i gang med up-light der giver et diffust lys op mod lofter og vægge, og noget kan tyde på, at det gavner medarbejderes velvære og energi.
Ventilation, temperatur og træk
Er kontoret for koldt, for varmt eller trækker det, så falder koncentration og velvære hos medarbejderne. Som tommelfingerregel skal temperaturen inden døre være på 20-22 grader ved stillesiddende arbejde. Temperaturen skal helst være nogenlunde konstant og uden for store afvigelser mellem fod og hoved. Udluftning og regulering skal kunne ske uden træk og kuldebroer.
Ved ny- og ombygning giver det god mening at indtænke, hvor døre og vinduer skal placeres i forhold til faste arbejdspladser. Vinduer og døre skal være velisolerede, derved bidrager de til en konstant temperatur.
Varme og ventilationssystemet skal have den rette dimensionering i forhold til lokalernes størrelse og antal personer, der forventes at have deres pladser der.
Lyskilder og teknisk udstyr giver varme. Ved placering af teknisk udstyr og valg af lyskilder kan der tages højde for varmeudstråling og reducere den.
Hvis facaden på bygningen skal renoveres, kan man med fordel tænke på isolation og indeklima. Således at der tages højde for akustikken, ventilation, luftkvalitet, temperatur og træk, lysindfald og blænding.
Handicap venlige kontorer
Bygningsreglementet har en række bestemmelser for, hvordan arbejdspladsen indrettes brugervenligt for mennesker med handicap eller funktionsnedsættelse.
Bestemmelserne handler blandt andet om niveaufrie adgangsveje og ramper, samt belægningsskift i farve og følbarhed før en trappe begynder og trinkanter markeret med kontrastfarve.
Handicapegnede toiletter skal forefindes på etager med almindelige toiletter. I en bygning skal der være mindst et handicapegnet toilet enten i stueetagen eller ved elevator.
Hos Byggefirmaet Ove Jensen A/S https://ovejensenas.dk/ har vi erfaringer med indretning af handicapvenlige kontorer, toiletter og tilgangsveje.
Kom i kontakt med os i dag
Vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig, så kontakt os i dag på telefon 75 83 33 55. Vi tager gerne en snak med dig om dit tagprojekt og giver dig et uforpligtende tilbud.
Vi holder til i Vejle og hjælper især kunder i Vejle, Fredericia og Kolding.